Bilder

TV-eken fälld, och ligger på Djurgården!

TV-eken, även kallad Radiohuseken eller Radioeken, var en månghundraårig ek på Oxenstiernsgatan, Östermalm i Stockholm. Namnet kommer ifrån ekens placering utanför TV-huset och Radiohuset. När eken skulle sågas ner i oktober 2011 orsakade det vilda protester. Trädet fälldes dock tidigt på morgonen den 25 november 2011.

Vad tycker ni om detta? Var det rätt eller fel? Skulle Eken bevarats? Vem var ansvarig för beslutet, och varför? Var den verkligen sjuk? Skriv kommentarer, och låt höra vad alla tycker och tänker om detta.

FAKTA: Eken var troligen mellan 500 och 1 000 år gammal och hörde därmed till Stockholms äldsta levande ekar. Den var listad bland stadens hundra grövsta ekar och har en omkrets på 5,80 meter och en diameter på 2,00 meter, mätt en meter över marken. En illustration från 1850-talet visar eken innan bebyggelse kom på plats. När bostadskvarteren byggdes och Oxenstiernsgatan breddades på 1960-talet bevarades eken på initiativ av dåvarande stadsträdgårdsmästaren Holger Blom och den hamnade då på en refug mitt emellan Oxenstiernsgatans östra och västra körbana. Samtidigt höjdes den kringliggande marken med cirka två meter och en stensatt ”brunn” med ett tätt ”lock” byggdes kring stammens nedersta del upp till den nya marknivån.

Kategorier:Bilder, Blogg, cawa media news, foto, journalist, press

Märkt som:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s