Orange day 2022

Fredagen den 25 November 2022 var det Orange Day.

Var med i kampen och välkomna till UN Women Sveriges Orange Day event. En AW mitt i hjärtat av Stockholm. Ordförande Alexandra Pascalidou ledde kvällen med artister och aktivister som inspirerar till handling. Paulina Brandberg, Sveriges jämställdhetsminister – Erik D. Ramanathan, USAs Ambassadör – Daniel Boyacioglu, poet – Tess Merkel, artist  – Clara Klingenström, artist – Fatemeh Khavari, aktivist och författare – Dr Mouna Esmaeilzadeh, läkare, hjärnforskare och entreprenör  – Zainab Rachad, erfarenheter av våld i nära relation, arbetar på skyddat boende – Emma-Lee Andersson, artist – Vincent Bahar, artist  – Uroish, Bahareh Razekh, artist – Sara Nazari, spoken word-poet – Mahdis Lahnalakso, författare och poet. Den 25 November var det Orange Day, FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor. Världen kommer lysa och kläs i orange som är färgen för optimism och en framtid fri från våld mot kvinnor och flickor. En av tre kvinnor utsätts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Våld mot kvinnor och flickor är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och ett folkhälsoproblem som sträcker sig över lands-, klass- och åldersgränser. Under pandemin har våld och sexuella trakasserier ökat. Detta måste få ett slut. Just nu i världen pågår flertalet krig och konflikter där kvinnor och flickor utsättas för könsbaserat våld och sexuella övergrepp. Våldet sker oftast innan för hemmets väggar och av en partner eller nära anhörig.

Vad är Orange Day?

Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. 25 november – Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling år 1999. Orange Day kampanjen startades år 2008 av FN:s dåvarande generalsekreterare. Världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet. 

Läs mer om historien bakom 25 november och Orange Day 

Bilder ifrån kvällen: Cawa Media, Arrangemang: Wonderland Event, ZoundIndustries, UN Women Sverige. Patner: ICA Kvantum Södermalm

Kategorier:Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s