Sveriges Oscarsbidrag – Charter

Vid en pressträff på Bio Capitol i Stockholm idag den 3 Nov.2020 avslöjades att Amanda Kernells film Charter är Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).

Filmens berättelse följer separerade tvåbarnsmamman Alice (spelad av Ane Dahl Torp) som har insett att hon kommer att förlora vårdnaden om sina två barn (Tintin Poggats Sarri och Troy Lundkvist). I ett sista försök att vinna dem tillbaka beslutar hon sig självsvåldigt för att hämta dem hos deras pappa (Sverrir Gudnason) och föra bort dem till ett charterparadis på Kanarieöarna.

Charter, regissören och manusförfattaren Amanda Kernells uppföljare till hyllade Sameblod (2016), hade världspremiär på Sundance filmfestival i januari där den tävlade i World Cinema Drama. Den europeiska premiären ägde rum på Göteborgs filmfestival, där filmen tävlade om en Dragon Award för Bästa nordiska film. Charter var nyligen också nominerad till Nordiska rådets filmpris.

–  Det har varit en märklig start för filmen att ha premiär precis när coronan slog till, men så mycket bättre känns det ju att filmen fortsätter resa ute i världen och blir sedd och berör andra. Och så känns det otroligt stort att få representera Sverige! säger Amanda Kernell.

–  Juryn har valt att nominera Amanda Kernells mycket personliga och berörande Charter. Ett lågintensivt och oerhört välspelat familjedrama som är en av årets stora filmupplevelser. Att detta bara är Amanda Kernells andra långfilm lovar gott inför framtiden – vi har att göra med en mycket säker regissör, som utvecklats till en av de mest intressanta europeiska filmkonstnärerna, säger Steffen Andersen-Møller, chef för Utlandsenheten på Svenska Filminstitutet och ordförande för Oscarskommittén.

Charter är producerad av Lars G Lindström och Eva Åkergren, Nordisk Film Produktion Sverige. Filmen har fått produktionsstöd av Filminstitutets filmkonsulent Jenny Gilbertsson och tidigare långfilmskonsulent Calle MarthinCharter distribueras av Nordisk Film, hade svensk biopremiär 13 mars och finns nu att strömma.

Den 93:e upplagan av Oscarsgalan är framflyttad på grund av corona-pandemin, och kommer att hållas den 25 april 2021.

Amanda Kernell’s film Charter has been selected as Sweden’s submission for an Academy Award in the Best International Feature Film category.

Alice (played by Ane Dahl Torp) hasn’t seen her two children in months. After a recent and difficult divorce, her ex-husband (Sverrir Gudnason) keeps them from seeing her, awaiting the final custody verdict in northern Sweden. When her son calls her in the middle of the night weeping helplessly, Alice takes action. In a last desperate attempt to win them over, she abducts her children and ventures on an illicit charter trip to the Canary Islands.

Charter, director and screenwriter Amanda Kernell’s follow-up to the acclaimed Sami Blood (2016), had its world premiere at the Sundance Film Festival in January where it competed in the World Cinema Drama category. The film had its European premiere at Göteborg Film Festival, competing for a Dragon Award for Best Nordic Film. Charter was recently also nominated for the Nordic Council Film Prize.

– Charter had a very strange start, premiering in Swedish cinemas just when the corona crisis hit. So I’m absolutely thrilled that the film continues to travel the world and is seen by and touches a new audience. And it feels incredibly great to be able to represent Sweden! says Amanda Kernell.

– The jury has chosen to nominate Amanda Kernell’s very personal and moving film. A slow-burning and well-played family drama that is one of this year’s most challenging films. That this is just Amanda Kernell’s second feature bodes well for the future – we are dealing with a very confident director, who can be ranked among the most promising European filmmakers, says Steffen Andersen-Møller, Head of the International Department at the Swedish Film Institute and chairman of the Oscar Committee.

Amanda Kernell was born in Umeå 1986 and studied directing at the National Film School of Denmark. Her debut feature Sami Blood premiered at the Venice International Film Festival and won the Europa Cinemas Label for best European film. The film has won several awards including The Special Jury Prize at Tokyo International Film Festival, Dragon Award for Best Nordic Film at Göteborg Film Festival, the Lux Film Prize and several Swedish Guldbagge Awards.

Charter was produced by Lars G Lindström and Eva Åkergren, Nordisk Film Production Sweden, with support from the Swedish Film Institute, Film Commissioner Jenny Gilbertsson and former Film Commissioner Calle Martin. Also starring Tintin Poggats Sarri and Troy Lundkvist (as the children) and Eva Melander. Nordisk Film is the Swedish distributor, with international sales handled by TrustNordisk.

The 93rd edition of the Oscars will be held on April 25, 2021.

Kategorier:Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s