Johannesberg slott – Hotell

Herrgården, som ursprungligen hette Djursby, ägdes under senare delen av 1600-talet av Johan Leijonhufvud. Han skänkte godset till en nära släkting, Adam Ludwig Lewenhaupt, som till tack döpte det efter Johan Leijonhufvud till Johannesberg. Lewenhaupt var general och fältmarskalk och utmärkte sig särskilt för att komma för sent till avtalade möten. Den mest ödesdigra förseningen åstadkom han genom att komma två dagar för sent till Poltava. Lewenhaupt dog i rysk fångenskap och återsåg således aldrig Johannesberg. För cirka 1000 år sedan var detta berg omgivet av vatten – havet gick här fram ända in till Uppsala, den så kallade Långhundraleden. Herrgården var obebodd mellan 1967 och 1987, varefter den totalrenoverades. Sedan 1989 bedrivs konferensverksamhet på godset. Johannesbergs slott stod under åtta dagar i december 2018 värd för de FN-ledda fredsförhandlingarna mellan företrädare för Jemens regering och huthirebellerna, sedan Sverige accepterat värdskap för dessa i samband med konflikten i Jemen.

Efter Lewenhaupt innehades godset av adelsätter som BanérGyllenstiernaHorn af Åminne och Lagergren. Vid 1800-talets slut övertogs det av en grosshandlare som hette Grönvall. Under hans tid brann huvudbyggnaden ner, och den återuppfördes kring sekelskiftet av familjen Conti. På 1920-talet köptes gården av familjen Bergengren. De hyrde under andra världskriget ut huvudbyggnaden till den norska staten, som bedrev polisutbildning på gården. Till minne av detta står en minnessten, rest 1990, i herrgårdens park.

De nuvarande ängarna, som omger slottet, var således havsbotten och följden av detta är, att ängskanterna som förr var kust är rika på fornminnen. Namnen på ängarna, t.ex. Fyrisäng, påminner också om den gamla direktkontakten med Uppsala (ex. Fyrisån). Under 1100-talet bodde i trakterna en hövding som hette Gutti. Hela trakten kom att kallas Guttis område, vilket med tiden har blivit Gottröra, som är det nuvarande ortsnamnet. Gutti delade området i två delar, det södra och det norra. Gränsen gick mellan områdena, ungefär där nuvarande landsväg går. Delarna gav Gutti till sina två söner, Klun och Mjöle.

Johannesberg slott är idag en fantastisk fin hotel & konferensanläggning som vi varmt rekommenderar. Vår vistelse blev en helg av god mat med dryck, golf, samt bad och div. roliga akiviteter på slottet. Vi rekommenderar att boka in er helg via denna länk:

Johannesbergslott.se

Johannesberg är ett smakfullt och varsamt renoverat slott i hjärtat av härliga Roslagen. Här finner man alla förutsättningar för att genomföra en lyckad konferens, och andra större eller mindre sammankomster. Johannesberg slott har ett välrenommerat kök, en mycket trivsam atmosfär och mängder av aktiviteter runtomkring. Många företag med internationell anknytning lägger sina konferenser på Johannesbergs Slott för att visa sina utländska gäster en del av vårt så historiska och vackra land. Johannesbergs Slott motsvarar höga krav på en lyckad konferens med dess förväntningar. Tack vare ett varierade utbud av konferenssalar och grupprum kan de ta emot alla typer av konferensbeställningar. Service för konferensgäster är väl genomtänkt och inarbetad efter flera års erfarenhet. Inne på slottet, förmodligen i någon av flera salongerna, dukar man gärna upp för exklusiva smakprovningar av vin, cognac, champagne och öl med mera tillsammans med välutbildade sommelierer och andra kännare som guidar deltagarna genom olika dryckes världar.

Mat & dryck
Ett slott som Johannesberg plockar fram det bästa som finns i matväg, ambitiösa rätter med svenska smaker serveras i någon av de 8 storslagna matsalarna. Den minsta rymmer så få som 8 sittande gäster, vilket ger stora möjligheter till middag i ett chambre separée. Stora tillställningar dukas upp i festvåningen för 200 personer i fantastisk slottsmiljö. Samtliga matrum har en egen personlighet och är inredda med samma prunkande slottskaraktär som ger nobel känsla rakt igenom. På morgonen serveras dessutom en underbart härlig frukostbuffé. Uppskattad leverantör av mejeriprodukter: Billinge Gård

SPA poolen Det finns även en Pool som ett avkopplande alternativ och relax i romersk stil, som kan hyras för privat disponering. Bassäng med egen bastu och ett stort Gym finns att använda för informella möten, eller som en skön paus mellan olika möten.

Rum och Logi Slottet med flyglarna inkluderar tillsammans 124 gästrum för övernattande gäster. Alla rum är inredda med en hemtrevlig och komfortabel interiör. Precis som övriga inomhusmiljöer är rummen väl ombonade för att kunna ge konferensgästerna precis den vila som behövs för flera dagars arbete. Fönster med utsikt mot skog och mark bidrar till en vistelse med vila och välbefinnande.

Golfbanan Genom ett samarbete med aktivitetspartners kan man lätt och smidigt ordna näst intill alla tänkbara nöjen för konferensgästerna. Totalt 27 golfhål ligger inom slagavstånd – en 18-hålsbana och en 9-håls-Pay and Play. Denna kombination är svår att missa, golf är den bästa avkopplingen samt konferensaktivitet man kan tänka sig.

Boka in din Golfrunda här: johannesberg.se

Kategorier:Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s