Intervju med Karina Sarsenova

Framgångsrika kvinnor från Kazakstan:

Intervju med Karina Sarsenova, poetissa, författarinna, producent och psykolog.

sarsenova

Kazakstan, som ligger i Central Asien är nionde största land till ytan, men det är sällan man hör om landet och mindre har man hört om framgångsrika kvinnor från Kazakstan. Vi fick möjligheten att träffa Karina Sarsenova, en av de mest framgångsrika kvinnorna från Kazakstan som har lyckats nå sina mål och följa sina drömmar. Karina är en berömd poetissa, författarinna, producent och psykolog. Hon är även grundaren till den nya litterära genren ”neo-esoterisk fiktion” och hennes böcker har översatts till flertalsspråk, bl.a. kinesiska, där hennes bok ”Förtvivlan som en möjlighet” är sedd som spirituell guide.

Framgång kan tolkas på många olika sätt, men Karinas budskap till alla läsare är att det är inre-framgång man först och främst bör sträva efter. Hon menar att yttre-framgång, dvs. det materiella man oftast försöker uppnå är temporärt. ”Framgång är att kunna ge upp sitt ego-jag och sträva efter att utvecklas och hjälpa där man har möjligheten till att göra det. Lyckas man jobba upp sitt inre, så är man mer framgångsrik än vad man tror” I intervjun berättar Karina närmare om sina projekt och hennes framgångsresa.

 

73497879_484971165443606_8098865602086567936_n

Hur fann du din passion och hur kommer det sig att du är allt från författarinna, producent till psykolog?

  • Allt började med ett intresse och viljan att uppnå mina drömmar. Jag hade stort intresse för poesi och skrev min första dikt vid 5 års ålder. Men, min barndomsdröm var långt ifrån att bli författare. Mina främsta intressen var biologi och jag gillade att studera insekter. Min morfar som var entomolog var min stora inspiration och han är även grundaren till första och enda diplomat-skolan i Kazakstan. Jag blev även inspirerad av min morfars vän som bland annat var författare, konstnär, fotograf och där väcktes mitt stora intresse för skrivandet. Jag var väldigt säker på att jag skulle bli en entomolog men det krävdes några felsteg, berättar Karina skrattandes. När jag insåg hur mycket matematik, fysik och kemi man behövde studera sa jag att det absolut inte var något för mig och flydde iväg. Jag började studera psykologi istället och fann mig själv. Jag spenderade tio år i Moskva, där jag jobbade som psykolog och fick även mitt tredje diplom som lyriköversättare från franska till ryska. Sedan återvände jag till min hemstad Almaty i Kazakstan där jag fann min kärlek och bestämde mig att stanna kvar. Väl i Almaty föreläste jag i etnisk psykologi men det var något som fattades och jag kände en stark vilja att utvecklas mer i kreativiteten och började skriva berättelser, dikter och till slut romaner.

Du är även grundaren till den nya litterära genren ”neo-esoterik”. Vad är det för något och hur kom du på idén?

  • Neo-esoterik är en blandning av fantasy varelser såsom utomjordingar, hobbits och esoteriska varelser som änglar, Gud, demoner och det har även stor koppling till filosofi och psykologi. Att jag blev grundaren till denna genre var oförväntat. Jag medverkade i den internationella fantasy festivalen ”Intellektuell litteratur Ayu-Dag” i Krim där min bok presenterades. Jag trodde att boken bara skulle ligga där men en vecka efter festivalen fick jag ett samtal från kommitteen av festivalen som meddelade att jag hade grundat en helt ny litteraturgenre. Tack Gode Gud att jag satt ner när jag fick samtalet, annars skulle jag ha ramlat ihop. Jag tvekade först och trodde inte mina öron, men personen jag pratade med fortsatte säga att de aldrig har läst något liknande och ville prisbelöna mig för detta. ”Vad heter er genre? Ni har 20 minuter på er” sa han. Jag var helt stum och bad honom ringa upp mig. Efter 20 minuter ringde han tillbaka och ”neo-esoterisk fiktion” var det första som kom upp i mitt huvud.

Vart får du din inspiration till dina berättelser?

  • Min far är en spirituell person och han lärde mig om att livet inte enbart handlar om det materiella, utan om att finna sig själv och ro, samtidigt som man ska finna sin livsuppgift. Jag är själv öppen till alla religioner, från pappas sida är vi muslimer, från mors sida är vi kristna. Jag har även läst mycket om buddism och hinduism och det jag känner och vill dela med mig av uttrycker jag i mina böcker. Mina berättelser handlar om personer som går in i nya dimensioner i deras liv, dvs. att de inser att vår värld inte bara är byggt på det materiella, utan att världen vi lever i är ett levande system. Berättelserna handlar om att förstå att varje handling vi gör har konsekvens på allt runtomkring oss och inte enbart oss själva.

Vad är din drivkraft till att uppnå dina mål?

  • Min drivkraft är att se utifrån mitt ego-jag. Det är att ge en hjälpande hand där jag har möjligheten. När jag skrev min första bok fick jag ett brev från diplomaten av FN i Kazakstan, som är nuvarande president om hur han med ett nöje läste min bok ”Förtvivlan som en möjlighet”. Jag blev tårögd när jag läste brevet, det var som en bekräftelse för mig att mina böcker gör skillnad och inspirerar folk. Ett av de största bokförlagen i Kina översatte samma bok till det kinesiska språket. Enligt dem kunde min litteratur påverka deras folk positivt och även ses som en spirituell litterär guide. Jag kunde inte tro att det var sant och gick med på att översätta fem exemplar men det blev 3000 exemplar i slutändan och alla sålde slut. Detta är min drivkraft. Att göra en positiv inverkan i folks liv.

Du nämnde att framgång handlar om att ge upp sitt ego-jag.  Vad innebär det?

  • Framgång innebär först och främst att göra en positiv inverkan i världen vi lever i. När man ger upp sitt ego-jag handlar det inte längre om det materiella, utan att hjälpa till att förändra vår värld där vi har möjligheten. Med detta vill jag utveckla mitt land, hjälpa mitt folk och därefter kan jag säga att jag är framgångsrik. Därför bestämde mig för tio år sedan att starta mitt produktionsbolag ”KS Produktion”.

Vad är syftet och målet med produktionsbolaget?

  • Syftet är att utveckla Kazakstan som ett kulturellrikt land för omvärlden. I Kazakstan finns det inga rika artister eller designers, men det finns oerhört mycket talangfulla själar och målet med mitt produktionsbolag ”KS produktion” är att utveckla dessa talangfulla människor. Jag har finansierat projektet själv. Vi gör ingen vinst på detta, men våra talanger får möjligheten att representera landet internationellt.  Vårt team har medverkat i olika projekt i länder såsom Georgien, Vitryssland och Moldavien. På så sätt utvecklar vi kazakisk kultur via musiken samt ger jobb till många och inte endast jobb, men möjligheten att utvecklas. Nationalteatern i Kazakstan bjuder in folk från utlandet men vi utvecklar lokala talanger. Jag har även etablerat en konstskola som detta år kommer att lansera 4-årigt kandidatprogram samt ett mastersprogram inom skådespeleri, musik, programledning etcetera med syftet att ge möjlighet för unga att utvecklas. Mitt mål är att ge våra ungdomar denna möjlighet, så att de kan presentera Kazakstan internationellt. Här är den hjälpande hand som jag kan ge och det är vad framgång är för mig.

Vad skulle du rekommendera svenska läsare som vill lyckas med sina projekt och bli framgångsrika?

  • Jag skulle rekommendera att först och främst sträva efter inre rikedom. Inre rikedom innebär att man tror på sig själv, vågar följa sina drömmar, strävar efter att utvecklas och hjälpa där man har möjligheten. Yttre rikedom, dvs. det materiella som många av oss strävar efter är temporärt. Lyckas man jobba upp sitt inre, så är man mer framgångsrik än vad man tror.

 

75210259_2828949677171023_5885000146445402112_n

Intervjuvad av Diana Karimova och publicerad av Cawa Media i Augusti 2019.

Kategorier:Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s