Havsvidden – Åland

Havsvidden – Där himmel möter hav. Havsvidden Resort ligger på norra Åland, bredvid norrhavet och nära naturen.

Historien om Havsvidden i en sammanfattning

1970 köpte bankdirektören och politikern Thorvald Thusse Eriksson mark på 58 hektar vid Norrklint (Norra Åland), och med sin dåvarande andra hustru Birgitta beslutade de att bygga en sommarstuga på Silverskär som det hette då 1980. Vilket är det enda runda hus som finns på platsen. Hotellbyggnaden byggdes 10 år senare då planerna för Havsvidden började ta form. Husen målades i Ljusblått och ljusrosa. Man skulle hälsa solens uppgång i öster, vila med huvudet i väster. Alla rum var då byggda som enkelrum, sedan fanns det samlingrum och sviter som gemensamma utrymmen. Allt det onda kom då in från havet trodde man, och hade då speciellt inte byggt några fönster eller rum mot havet. Huvudhuset ligger fortfarande kvar efter ombyggnad. Thusse drev hotellet i bara 4 månader innan 90-talet finanskris och konkurs, stora finansiella problem skapades under 1990-talet och orsakade detta. Bitte Islander har nu initialt jobbat med marknad och försäljning och drivit resorten under de 2 senaste åren efter Mikael Kraft (hotellchef till och med 2013) som var med och byggde samt skapade klipphusen. Det liknade då en sportanläggning, skämtsamt kallad en skidresort utan ett liftsystem men har idag 40 villor, ett 20-tal för uthyrning. Konferensanläggning samt 33 hotellrum.

Många hotellgäster kommer med båt på eftermiddagen, då det serveras en härlig lunch & eftermiddagsbuffé med frukt, mackor, och kakor för 15 Euro. Restaurangen serverar en gedigen menu, samt en underbart härlig frukostbuffé. Se våra bilder i reportaget.

Badhuset med bubbelpool samt rökbastu – Ett besök i den traditionella rökbastun är en annorlunda upplevelse. För att få upp rätt värme eldas det upp först i 6-8 timmar. Därefter släpps röken ut och luften blir härligt syrerik. Då är det äntligen dags att basta. Det finns även vanlig bastu. Badhuset med en ny bastu som har havsutsikt kommer att under hösten byggas ut med en totalyta på 115 kvm. Gästhamnen kommer samtidigt även den att byggas ut och bli ännu större, enligt ett EU-projekt för att förbättra och utöka hamnen med omklädningsrum, tvättrum, tvättstuga och toaletter. Nya lägenheter är också planerade. Allt detta beräknas vara klart till sommaren 2019. Havsvidden är ett populärt resmål, och blir nu ännu större, och ännu bättre än tidigare.

Havsvidden har stängt mellan November till och med andra helgen i Mars månad, då det är den mörkaste och kallaste perioden.

Vill man köpa klipphus gäller det att utlänningar inte kan äga mark eller hus på Åland, utan det finns en hembygdsrätt som styr detta. Bilda ett Bostadsaktiebolag som ägare fungerar dock mycket bra. Se sidan om hembygdsrätten här… 

Glöm inte att läsa om Åland på hemsidan Visit Åland…

Vi testade lite aktiviteter på plats så som: Vildmarksstigen Upplev den speciella miljön och atmosfären på udden i din egen takt. Stigen är markerad och tar dig på en spektakulär rundtur i Ålands natur. Väljer du att gå hela får du en promenad på 2,5 kilometer. Räkna med att det tar ca 40 minuter om du håller ett ganska raskt tempo. Stigen är på sina ställen ganska krävande, men du kan välja att vika av halvvägs och få en lättare tur. Bryggeribesök med ölprovning Inte långt från HavsVidden ligger bryggeriet Stallhagen som producerar det mycket populära lokala ölet. Här tillverkas flera sorters öl som rankas högt av experter. Under en guidad tur berättas om både åländsk ölhistoria och bryggeriprocesser. Turen avslutas med provsmakning av de sorter som produceras för tillfället med en smaktallrik som tillbehör.

 

 

 

Kategorier:Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s