Jan de Laval 70 års fest

Jan de Laval

Jan de Laval är både regissör och skådespelare, utbildad vid Scenskolan i Göteborg 1970-73. Han har gått Dramatiska Institutets regiutbildning 1975-77 och är även universitetsutbildad i konstvetenskap, litteraturvetenskap och teaterhistoria. Han debuterade som skådespelare i SVT:s Partaj 1968 och som scenskådespelare 1969 i Plaza Suite på Vasan med Sif Ruud och Gunnar Björnstrand.

På Riksteatern har Jan de Laval spelat i pjäserna Förra sommaren i Tjulimsk (1978) och Lysistrate (1979). Han har varit anställd vid bland annat Norrbottensteatern, Borås Stadsteater och Dramaten. På teve har han bland annat setts i Värmlänningarna 1980. Han spelade med Evabritt Strandberg i Zarah 1988.

Jan de Laval är grundare av produktionsbolaget Nöjeshunden och har regisserat och producerat bland annat Kvinnan med Meg Westergren 1992, Systrar med Harriet Andersson och Meg Westergren 1994-95, Augusti för två med Olof Thunberg och Inga Gill 1997, TVÅ med Peter Harryson och Lena Nyman 2002, Du igen!? Med Johannes Brost och Nina Gunke och Sankt Franciskus med Mikael Samuelson 2004. Våren 2006 regisserade han Anki Lidén och Allan Svensson i komedin Det nya hembiträdet på Riksteatern. Hösten 2006 var han aktuell på Riksteatern med regin av Rose med Evabritt Strandberg.

Hösten 2011 regisserar han Boeing Boeing av Marc Camoletti, men utifrån en egen idé. Driver numera Svensk Damteater (f.d. Nöjeshunden) som är ett fristående produktionsbolag. I första hand producerar vi turnérande teater med tonvikt på fars och komedi. Vi har turnerat i snart 30 år med Sveriges mest kända skådespelare. Vi har även gjort flertal samarbeten med Riksteatern.Vi gör helst kvalitétsuppsättningar i ett litet format.

Jan föddes 1948-03-23 och firade sin 70-års dag med en härlig födelsedagsmottagning i bostaden på Birger Jarlsgatan. Många kära vänner och kolleger genom åren kom för att uppvakta den nyblivna 70-åringen den 2018-03-23.

 

Kategorier:Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s