Bilder

”Sickan” Carlssons minneskväll på filmhuset

Sveriges genom tiderna folkkäraste skådespelerska – visst är det Sickan Carlsson! I höstas gick Sickan bort, 96 år gammal. Cinemateket hedrar hennes minne med en helafton genom att visa Fröken Chic. Vänner och kollegor talar om henne och sjunger hennes sånger. Torsdagen den 23 februari kl 18.00 kom många välkända ansikten till Bio Victor i Filmhuset, Borgvägen 1, Stockholm. 

”Sickan-filmer” var ett begrepp i över tjugo år, filmer som många gånger specialskrevs med tanke på henne. Hon spelade oftast glada, energiska och företagsamma kvinnor, som trotsar alla hinder och ser till att den lyckliga slutkyssen sitter som den ska. Schamyl Bauman och Hasse Ekman var de regissörer som gjorde flest filmer med henne. I höstas gick Sickan bort, 96 år gammal. Cinemateket hedrar hennes minne med denna helafton då vänner och kollegor talade om henne. Vi hörde hennes sånger sjungas av Mattias Enn, Clara Gustavsson, Lars Rasmus Lind och Stig Larsson. Vid flygeln satt Sven Idar. En av hennes allra populäraste filmer, Fröken Chic från 1959 i regi av Hasse Ekman, visades. Sickan spelar en lärarinna som vet allt i ämnet varieté och ställer upp i i tv-programmet Kvitt eller dubbelt. Lärarinnan luras att ta ett piller som blandat med alkohol gör användaren prillig och ställer till det för sig. Meg Westergren hade en roll i filmen som bortskämd lyxdocka. Hon var på plats och berättar om filminspelningen av Fröken Chic och om samarbetet med Sickan och Hasse Ekman. Fredrik Ohlsson, en av Sickans vänner och kollegor berättade också minnen om Sickan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s